JUST IN

SME Bank: Semakan kadar OPR untuk kekang tekanan inflasi

by | Sep 10, 2022 | Business, LOCAL, NATIONAL, NEWS | 0 comments

Usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dinasihatkan mengambil tindakan yang perlu bagi memastikan operasi dan perniagaan mereka terus berkembang untuk mengurangkan tekanan daripada semakan menaik terkini Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 2.50 peratus pada 8 Sept 2022 seperti yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank, Datuk Wira Aria Putera Ismail mengulas, semakan menaik yang terbaru ini mengesahkan pendirian BNM dalam menormalisasikan OPR secara beransur-ansur untuk mengekang tekanan inflasi yang meningkat yang sedang dihadapi negara.

“DOSM, pada Julai tahun ini juga melaporkan inflasi negara telah meningkat kepada 4.4 peratus terutamanya disebabkan oleh inflasi makanan yang melonjak kepada 7 peratus tahun ke tahun pada Julai 2022, berbanding purata lima tahun pra-pandemik sebanyak tiga peratus,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Tambah Aria, ekonomi Malaysia terus mencatat pertumbuhan positif walaupun trend OPR menaik dengan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Malaysia berkembang dengan kukuh sebanyak 8.9 peratus tahun ke tahun berbanding 5.0 peratus pada suku pertama.

“Secara keseluruhan, ekonomi mencatatkan pertumbuhan 6.9 peratus (1H 2021: 7.0 peratus) untuk separuh tahun pertama 2022 dan menjangkakan KDNK setahun penuh boleh mengatasi julat unjuran BNM sebanyak 5.3 peratus hingga 6.3 peratus.

“Memandangkan ekonomi semakin pesat membangun, terdapat kurang keperluan untuk dasar monetari yang lebih longgar untuk mengawal pengumpulan hutang yang berlebihan,” jelasnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Risiko Kumpulan SME Bank, Mohammad Azam Ahmad berkata, petunjuk ekonomi utama setakat ini menunjuk ke arah pemulihan yang teguh disokong oleh permintaan domestik yang kukuh, faktor kesan asas, penambahbaikan dalam keadaan pasaran buruh dan prospek pendapatan, langkah dasar yang banyak menyokong dan permintaan luar yang berdaya tahan.

“Walau bagaimanapun, risiko penurunan kepada pemulihan tetap ada akibat daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, tekanan kos yang meningkat, konflik geopolitik yang semakin meruncing, gangguan rantaian bekalan yang berpanjangan dan keadaan pasaran kewangan yang semakin meruncing dalam ekonomi maju.

“Untuk memastikan pertumbuhan ekonomi yang mampan dan kestabilan harga, BNM perlu menaikkan OPR supaya inflasi terus terkawal dan turun naik yang melampau dalam Ringgit dapat dicegah,” ujarnya.

-THE MALAYSIA VOICE

SEARCH 

ADVERTISEMENT 

DO FOLLOW 

OUR CATEGORIES